A narancs illóolaját a narancs (Citrus sinensis) héjából készítik, és általában hideg sajtolással vagy gőzdesztillációval nyerik.
A hideg sajtolás során a narancsot félbevágják, majd a héját kézzel vagy géppel préselik ki, hogy az illóolaj kijöjjön belőle. Az így kinyert olaj általában narancssárga színű, és citrusos, friss, édes illatú.
A gőzdesztilláció során a narancs héját forró vízgőz áramlása felett helyezik el, hogy a vízgőz elvonja az illóolajat a héjból. A vízgőz és az illóolaj keveréke lehűtés és kondenzálás után különválik, és a narancs illóolaját kinyerik. Az így kinyert olaj általában halvány sárgás színű, és citrusos, friss, édes illatú.
A narancs illóolajat széles körben használják az aromaterápiában, a kozmetikai iparban és az élelmiszeriparban is. Az olaj enyhíti a szorongást és a stresszt, segíti az alvást, és javítja a hangulatot. Emellett az élelmiszeriparban gyakran használják ízesítőként, például desszertek, sütemények vagy italok aromájának javítására.